08:09 - 13. juli 2020

Opprop førte til uthenging: – Nettopp dette vi forsøker å ta opp

Tenkere og forfattere har signert et opprop mot en kvelende ytringskultur. Nå anklages de for selv å kvele debatten.

Bekymret: Statsviter Yascha Mounk ble ikke overrasket av den harde kritikken mot oppropet i Harper's Magazine. Han mener reaksjonene snarere understreker poenget om at debattklimaet er blitt intolerant og uforsonlig. Foto: Stephen Voss / Redux / NTB scanpix 

– Jeg er ekstremt overrasket over at brevet ble tolket som selvopptatt sutring, sier den amerikanske filosofen Rebecca Goldstein.

Goldstein er én av 153 akademikere, forfattere og kunstnere som i forrige uke sluttet seg til et opprop mot såkalt kanselleringskultur og et «intolerant» debattklima. Brevet «A Letter on Justice and Open Debate» er publisert i tidsskriftet Harper’s Magazine, med kjente navn som Noam Chomsky, Margaret Atwood, Gloria Steinem og J.K. Rowling på signaturlisten. Brevskriverne er bekymret for en «voksende intoleranse» for ulike synspunkter, og mener det er blitt en trend at meningsmotstandere blir hengt ut og gjort narr av på internett.

Komplekse, politiske spørsmål blir undergravet av en «blind, moralsk skråsikkerhet», slår brevet fast.

Annonse