08:00 - 09. juli 2020

Nytt parti vil ta Italia ut av EU

Senatoren Gianluigi Paragone samler aktivister fra hele det politiske spekteret i et nytt parti som lanseres denne måneden.

Klar for oppvask: Den italienske senatoren Gianluigi Paragone mener EUs svar på koronakrisen har bestått av «spekulative angrep på landene i Sør-Europa». Denne måneden lanserer han et parti som vil ta Italia ut av EU og eurosonen. Foto: Alessandro Di Meo / EPA / NTB scanpix

Et nytt italiensk parti som går inn for å forlate EU og eurosonen, ser snart dagens lys. I løpet av juli skal senatoren og tv-personligheten Gianluigi Paragone lansere sitt nye politiske alternativ, som etter planen vil ha ordet «italexit» i partilogoen. 

– Nå finnes det ikke noe parti som foreslår å ta Italia ut av EU og eurosonen. Bare det å lage dette partiet vil endre det politiske landskapet, sier Paragone fra det provisoriske partilokalet i Roma.

Paragone har bakgrunn fra Femstjernersbevegelsen, men i vinter ble han ekskludert fra regjeringspartiet fordi han ikke ville stemme for regjeringens budsjett. Med det nye partiet vil han videreføre «kampen mot systemet», som han mener Femstjernersbevegelsen har forlatt. I tillegg til å ta Italia ut av EU og eurosonen, vil Paragone utfordre nyliberal politikk.

Annonse