00:05 - 31. juli 2020

Norge bør regulere datagigantene slik vi en gang regulerte vannkraften, skriver Martin Gedde-Dahl.

For å hamle opp med Facebook, trenger vi politikere som Johan Castberg, skriver Martin Gedde-Dahl.

Onsdag denne uken sto et historisk slag i den amerikanske kongressen. For første gang måtte direktørene for Amazon, Google, Apple og Facebook vitne samlet for folkevalgte politikere. Firerbanden er anklaget for å true fri konkurranse, forbrukere og demokratiet.

Høringen blåser liv i en stolt tradisjon i amerikansk historie. Under den progressive æraen fra slutten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet var myndighetenes forsøk på å regulere monopolister et av de viktigste spørsmålene i amerikansk politikk. Kampen gikk mot de såkalte røverbaronene – industrikonger som ble anklaget for å utnytte sin posisjon slik føydalherrer hadde gjort i middelalderen. Ifølge dagens antimonopolister er teknologigigantene moderne røverbaroner. Høringen kan være første skritt på veien mot å slå ned på dem, slik president Theodore Roosevelt i sin tid knuste deres forgjengere.

Siden selskapene er globale, er dette relevant også utenfor USA. Over hele verden forsøker myndigheter å kare tilbake makt fra Big Tech, også her i Norge. Da kan det være verdt å huske at vi også her har en historie å trekke på. Parallelt med de amerikanske debattene om monopoler, gikk nemlig en beslektet debatt i det norske Stortinget. Også den handlet om hvordan myndighetene skulle møte konsentrert markedsmakt.

Annonse