08:00 - 19. juli 2020

– Nå kan de sparke folk mer eller mindre uten å gi noen grunn

Det gjenvalgte Lov- og rettferdighetspartiet vil ta grep om historien med nye, patriotiske forskningsprosjekter, tror en tidligere museumsdirektør i Warszawa. 

Bekymret: Piotr Rypson, tidligere visedirektør ved Nasjonalmuseet i den polske hovedstaden, er redd flere innen kultur og akademia, som han selv allerede har opplevd, nå kommer til å miste jobben i Polen. Arkivfoto: Christian Belgaux

– Valgresultatet kommer til å ha en skadelig påvirkning på kultursektoren, sier Piotr Rypson på telefon fra Warszawa.

Rypson er en av flere polske kulturprofiler som har mistet jobben etter at Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) kom til makten i Polen i 2015. Han ble sparket fra stillingen som visedirektør for Nasjonalmuseet i den polske hovedstaden, der Morgenbladet møtte ham i fjor. Nå tror han presidentvalget – der sittende president Andrzej Duda nylig vant med drøyt 51 prosent av stemmene – vil gi partiet rom til å fortsette med forsterket kraft.

Dreining i støtten. Rypson tror myndighetene nå kommer til å skifte ut flere ledere i kulturelle og akademiske institusjoner. I tillegg har han merket seg en dreining i økonomisk støtte: fra etablerte universiteter og museer til nye institutter satt opp av regjeringen.

Annonse