16:07 - 09. juli 2020

Mener FFI diskrediterer egen forsker

– Man kan jo spekulere, for dette er både storpolitikk og handelspolitikk, sier tidligere avdelingssjef på instituttet.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har tatt avstand fra Birger Sørensens forskningsprosjekt, der deres egen sjefsforsker Fredrik Moxnes har bidratt. Morgenbladet kan vise til flere momenter som harmonerer dårlig med FFIs offisielle beskrivelse av kontakten mellom de to.

7. juni i år uttalte den norske vaksineutvikleren Birger Sørensen til NRK at koronaviruset trolig har oppstått i et laboratorium. Han begrunnet påstanden med forskning han selv hadde utført for å finne en vaksine mot viruset. Uttalelsen vakte internasjonal oppsikt og ble en nasjonal medieskandale. Norske eksperter på immunologi og vaksineutvikling avviste raskt Sørensens påstander, og NRK beklaget oppslaget.

I NRK-artikkelen kom det frem at Sørensen hadde samarbeidet med John Fredrik Moxnes, som er sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) – altså ansatt på høyeste faglige nivå ved instituttet. Moxnes selv forklarte kort til NRK at han har bidratt med sin kunnskap om regnekraft i et samarbeid om å utvikle en vaksine.

Moxnes ønsker ikke å uttale seg til Morgenbladet.

Annonse