08:00 - 22. juli 2020

May-Britt og Edvard Moser blant flere nobelprisvinnere i vaksineopprop

Er det greit å smitte frivillige med vilje i jakten på en koronavaksine?

Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser er to av 125 toppforskere som har gått sammen i et opprop for å få fortgang i utviklingen av en koronavaksine. Et bytte av fremgangsmetode kan redde millioner, skriver de i oppropet. Foto: Agnes Stuber / DN / NTB scanpix

Denne uken skal det amerikanske legemiddelfirmaet Moderna starte den første storskala utprøvingen av en koronavaksine. Den er en av flere hundre potensielle vaksiner mot covid-19 som er under utvikling.

Nå har en rekke kjente forskere, blant dem de norske nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser, laget et opprop der de oppfordrer Verdens helseorganisasjon, den amerikanske regjeringen og flere donorer om å legge til rette for såkalte eksponeringsstudier av koronavaksinene som er på vei. På listen over signaturer står også psykolog Steven Pinker, filosof Philip Pettit, epidemi-forsker Peter Smith og moralfilosof Peter Singer.

– Vi laget oppropet i håp om å holde eksponeringsstudier på bordet som en mulighet, ettersom det vil gi en enorm global verdi å få fortgang i testingen av koronavaksiner, sier Nir Eyal, professor i bioetikk ved Rutgers-universitetet i USA og en av initiativtagerne til oppropet.

Annonse