00:00 - 24. juli 2020

LO skal lede kampen for et anstendig arbeidsliv, men har sviktet jordbærplukkerne, skriver Aslak Bonde.

LO skal lede kampen for et anstendig arbeidsliv, men har sviktet jordbærplukkerne, skriver Aslak Bonde.

Klassekampen trykket mandag en reportasje fra jordene til Norges største jordbærbonde. Bildet av lange rekker med vietnamesiske jordbærplukkere under karakteristiske spisse stråhatter illustrerte hvor lite kortreist bærene fra Minnesund egentlig er. De fysiske innsatsfaktorene er norske, men arbeidskraften er helvietnamesisk. Fem jordbærbønder gikk i juni sammen om å chartre et fly slik at de kunne hente 150 av sine faste bærplukkere fra Vietnam. Ifølge bøndene kan ikke nordmenn gjøre en like god jobb som de drevne og utholdende asiatiske plukkerne – dessuten er lønnen slik at det for de aller fleste nordmenn er mer lønnsomt å gå på trygd.

Da nyhetene om charterflyet og bøndenes ufravikelige krav om importert arbeidskraft ble kjent, var det tilløp til politiske diskusjoner. Det var mye å sette fingeren på: Lønningene er nesten ikke til å leve av, og arbeidslinjen – den som går ut på at det alltid skal være mer lønnsomt å jobbe enn å gå på trygd – blir undergravet. Dessuten så vi en ny sårbarhet, i form av at vi har produksjonslinjer innenfor landbruket som bryter sammen dersom den utenlandske arbeidskraften ikke kommer.

Det var en politisk beslutning å hente inn plukkerne. Regjeringen ga unntak fra det koronamotiverte innreiseforbudet. Da skulle man ha trodd at i hvert fall den mest venstreradikale delen av opposisjonen hadde gått raskt i angrep. Men det skjedde ikke. Alternativene var dårlige. Norske plukkere ville ha vært mindre effektive og krevd høyere lønn. Jordbærene ville ha blitt adskillig dyrere, og forbrukere flest mener at de i år har vært høye nok som det er.

Annonse