00:00 - 17. juli 2020

Libanon er i den dypeste økonomiske krisen i landets historie

 En gang ble Libanon omtalt som Midtøstens Sveits. Nå ligner det mer på Venezuela.

Protestselvmord: Det var midt på dagen i Beiruts hovedgate at Ali Muhammad al-Haq skjøt seg selv i hodet. På gaten etterlot han seg et libanesisk flagg, en utskrift av sin plettfrie vandelsattest og et sitat fra en protestvise. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix

En venn, Kassem, kjøpte seg nylig et automatgevær av typen Kalasjnikov. Våpenet fant han i en av de palestinske flyktningleirene her i Beirut, det kostet ham 1200 dollar. «Jeg har ikke tenkt å skyte noen, altså», sier han. Men han vil være på den sikre siden etter at nabohuset nylig ble utsatt for innbrudd.

For to uker siden tok en annen mann til våpen i Beirut. Midt på dagen skjøt Ali Muhammad al-Haq seg i hodet i hovedgaten Hamra i sentrumsbydelen med samme navn. Der etterlot han seg et libanesisk flagg, en utskrift av sin plettfrie vandelsattest og et sitat fra en sang, skrevet med rød tusj: Jeg er ingen vantro. Ziad Rahbanis protestvise fra åttitallet er godt kjent for mange libanesere, de kan fortsettelsen på den innledende strofen:

Men sulten er vantro.

Annonse