00:05 - 10. juli 2020

Kongsberg i våre hjerter

I Kongsberg blir det ikke mer liv enn du gjør det til selv. Samtidig virker folk så dus med det premisset at byen nesten fremstår som livlig.

Den store kronjuvelen: Kongsbergs barokkirke, innviet i 1761, ble bygget med henblikk på en stor by.

På vei mot den siste byen i sommerrekken hopper min venninne Karen inn i sidevognen. En mangeårige reisekamerat, men viktigst for denne historien: et ektefødt – for ikke å si ektefølt – innlandsbarn. Som meg. Et barn oppvokst på Gran med sans for furu, ferskvannsbad og småbyliv med geitrams i grøftekantene. «Jeg blir med!» sier Karen: «Oslo har likevel ikke noe å by på som jeg ikke har opplevd før.»

En dag senere, med medbrakte sykler i bagasjerommet og brus, potetgull og lakrisdrops stappet i skreppa, setter to voksne barn seg på bussen til en liten by som ikke er deres egen, men som kanskje vil føles sånn likevel?

På bussen sitter vi og googler «Kongsberg» til tomlene tar oss. Det er egentlig ikke en del av konseptet – planen er å møte de ukjente byene forberedt, men fordomsfritt. Men Karen er ikke så opptatt av det, og snart er vi dypt inne i gruvesjaktene bevæpnet med lykt, hammer og sanseapparatet til en grisk drage: Vi kjenner lukten av sølv! Av GRUVEBY! Av kulturhistorie! Men det er ikke et tettvevd lokalsamfunn laftet i tre og foret med funklende slagg og økologisk smør, à la Røros, som rører seg der inne på internettet. Ei heller forlokkende fotografier av Chet Baker, Jan Garbarek og andre store jazzhelter som har gjestet festivalen. Det er simpelthen oversiktsbilder over en by plassert på hver sin side av en elv. Det er nye næringsbygg i grått med stumme vinduer. Og det er friluftsaktiviteter for hele familien! Utenfor byen. Er ikke det rart? Er ikke kirken deres Norges største barokkirke? Er ikke Bergseminaret rett bak en hjørnestein i norsk utdannelseshistorie? Og triller ikke kongeriket Norges mynter stadig vekk ut av et bygg midt i sentrum som eggene til en eventyrhøne? Sagt på en annen måte … er det ikke en sjeldent anrik by vi skal til? Google aner ikke.

Annonse