00:05 - 31. juli 2020

– Jeg tror det er en del kulturelle forskjeller

Norges fostermedisinske regler blir til forveksling like de danske. Arbeiderpartiets Tuva Moflag tror likevel ikke Norge nødvendigvis får se samme aborttall.

Ap-politiker Tuva Moflag mener vi ikke kan anta at aborttallene vil gå opp i Norge, bare fordi de har gjort det i Danmark. Arkivfoto: Sofie Amalie Klougart

Arbeiderpartiets Tuva Moflag var sentral da den nye bioteknologiloven ble vedtatt på Stortinget. Da Morgenbladet intervjuet henne i slutten av mai, hintet hun om en mulig kulturell forklaring på hvorfor det fødes langt færre barn med Downs syndrom i Danmark enn i Sverige. I begge land har gravide tilgang på tester som NIPT.

Morgenbladets undersøkelser viser imidlertid at det var i 2005, da nakkefoldskanning ble innført, at fødselstallene i Danmark ble halvert. Slik skanning blir nå tillatt i Norge. I tillegg har Danmark – som Norge – nasjonale retningslinjer for hvordan fosterdiagnostikk skal tilbys. I Sverige finnes det derimot ikke felles regler for hele landet, og ekspertene tror det påvirker hvor mange kvinner som lar seg teste.

– Sånn jeg har forstått det, er det ikke et like bredt tilbud om nakkefoldskanning i Sverige. Men alle svenske kvinner har mulighet til å ta NIPT privat, og den testen er jo like målrettet mot trisomier, sier likevel Moflag.

Annonse