00:00 - 24. juli 2020

Hvem overvåker overvåkerne?

Kunstig intelligens er blitt et mektig våpen i kampen mot koronapandemien. Trenges det også et etisk råd for å tøyle teknologien?

Virus i maskinen: En covidpasient sjekkes med CT-skanning i byen Wuhan i Kina tidligere i år. Kinesiske forskere har utviklet en kunstig intelligens som kan hjelpe dem å finne tidlige tegn på sykdommen. Nå trengs det etisk diskusjon rundt slik bruk av teknologien, konkluderer forskerne bak en ny studie. Foto: STR / AFP / NTB scanpix

Covid-19-pandemien har synliggjort et akutt behov for effektive verktøy i kampen mot smittespredning, og i kampen for å begrense sykdommens skadeomfang. Kunstig intelligens – dataprogrammer som «lærer» etter hvert som de fôres med mer data – var et felt i rask utvikling allerede før pandemien brøt ut, og nå er teknologien tatt i bruk også i kampen mot koronaviruset.

I hovedsak er det tre hovedområder der kunstig intelligens, spesielt i en pandemi, ser ut til å være et godt verktøy: innen prediksjon, diagnostikk og i behandling.

For eksempel har man i Kina utviklet diagnostiseringsverktøy der kunstig intelligens, i den varianten kjent som såkalt maskinlæring, brukes til å oppdage tidlige stadier av covid-19 på CT-bilder av pasienters lunger.

Annonse