00:00 - 03. juli 2020

Han som vil plante trær

Senterparti-politiker og oljegründer Ola Borten Moe mener norske klimaresultater ikke er noe å skjemmes over. 

Blikket fra olja: Ola Borten Moe har vanskelig for å forstå at han skal «skjemmes» over sitt virke som oljeinvestor. – Det er veldig rart om man skal mene at ingen av dem som jobber i Norges største næring, er kvalifiserte til å delta i diskusjonen.

– Det ble bråk da du i en kronikk på NRK forrige uke kritiserte grønne satsinger med manglende fokus på økonomisk lønnsomhet. Samtidig er dette argumenter du har fremført flere ganger tidligere. Hvorfor gjenopptar du kritikken akkurat nå?

– Det naturbaserte næringslivet som vi lever av i Norge er satt under et vedvarende og sterkt press. Vi snakker ikke om hvordan vi kan videreutvikle det, man diskuterer begrensninger, styrt avvikling eller rett og slett nedstengning. Vi er dårlige til å understreke hva vi faktisk har oppnådd, og man kan nesten få inntrykk av at ingenting er blitt gjort. Så er det en slags politisk folkesport i Norge: Hver gang disse diskusjonene er oppe, mitigeres det gjennom å vedta stadig mer ambisiøse mål lenger frem i tid.

– I kronikken tegner du opp et skille mellom bygd og by: Du viser til Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys, som sier at Oslo-folk har manglende forståelse «knyttet til hva vi faktisk lever av i dette landet». Forutsigbart fra en Sp-politiker, men hvordan vurderer du din egen troverdighet, ettersom du selv er medeier av et oljeselskap?

Annonse