08:56 - 08. juli 2020

Guruens efterfølgere

Reis gjerne til Alvdal i Østerdalen for fjellturene, men bli for historien om den bengalske guruen som fortsatt går igjen i lokalavisspaltene.

Sri Ananda og hesten Bålkari på Tronsvangen i 1930. Foto: Einar Beer / Swami Sri Ananda Acharya Stiftelse

I Alvdal, under lag på lag av Kjell Aukrust og Flåklypa, er det fortsatt spor av guruen Swami Sri Ananda Acharya. Eller ’n Baral, som yogien fra den velstående Baral-slekten i Bengal i India fortsatt kalles her i Østerdalen. Praten går ennå, nemlig, selv om det nå er lenge siden alt sammen.

Det var i 1917 at Baral ankom Alvdal, og han bodde på en setervang under Tronfjell til sin død i 1945. En av de hyppigst siterte skildringene av ham stammer fra nettopp Kjell Aukrust:

«Å se ’n Baral komme ridende ned på Steia (Alvdal sentrum) på sin hvite hest med turban, langt hår og skjegg, og flagrende, oransje silkegevanter, ja, det var selve eventyret for steiryssen (guttene på Steia) i Alvdal!», fortalte ‘n Kjell i et radiointervju.

Annonse