00:00 - 03. juli 2020

Frp blir ikke mer strømlinjeformet om de selverklærte patriotene blir ekskludert, skriver Aslak Bonde.

Spennet i Frp blir ikke mindre av å ekskludere selverklærte patrioter, skriver Aslak Bonde.

Et eventuelt nytt nasjonalkonservativt og patriotisk parti vil neppe bli veldig stort, men det kan ta noen prosentpoengs oppslutning fra Frp. For Frp-ledelsen ville det være til å leve med, skriver Aslak Bonde. Her: Partileder Siv Jensen i stortingssalen 27. mai. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

De nasjonalkonservative Frp-erne i Oslo hadde relativt liten oppslutning i landspartiet før denne uken. Nå er den enda mindre. Antydningene fra lederen av Oslo-partiet om at partileder Siv Jensen kunne bli vraket som stortingskandidat, har opprørt store deler av partiet, og det er i ferd med å bygge seg opp et sterkt krav om ekskluderinger. I så fall er det den tidligere partilederen Carl I. Hagens allierte, og kanskje også ham, som blir fjernet.

Erfaringen med Frp er at det ikke betyr noe særlig for velgeroppslutningen om det er bråk og eksklusjoner i partiet. Derfor kan det hende at Oslo-leder Geir Ugland Jacobsens uttalelser i Finansavisen og til TV 2 forrige helg kan ha vært den reneste gavepakken til Siv Jensen. Han kan ha gitt henne det hun trengte for å kvitte seg med den fløyen i partiet som hun absolutt ikke har kontroll på. Da vil spenningene i partiet bli mindre, og det blir kanskje mulig å nå nye velgere i Oslo.

Men det er på kort sikt. Frp-ledelsens problem er at det Siv Jensen denne uken kalte en liten gruppe i Oslo Frp, av og til klarer å få flertall både i fylkespartiet og på landsplan.

Annonse