00:05 - 10. juli 2020

– Det kom ut av kontroll

Slik havnet den norske vaksinegründeren midt i en global informasjonskrig.

Birger Sørensen, en veteran i norsk bioteknologisk bransje, mener å ha sett endringer i koronaviruset som han tviler på kan ha oppstått av seg selv. – For oss var det viktigste å formidle observasjoner, sier han.

– Det var jo ikke hvem som helst som kommenterte, da. En tidligere etterretningssjef! Det var som å sette fyrstikken borti en bensinkanne, sier Birger Sørensen.

Vi møter ham første gang tidlig i juni, på et møterom i et stort kontorbygg på Skøyen i Oslo, der firmaet hans, Immunor, holder hus med sine fire ansatte. Det var nå klart at Sørensen, en gammel ringrev innen norsk bioteknologi, befant seg midt i en global informasjonskrig – og i sentrum av en nasjonal medieskandale.

En knapp uke tidligere hadde nemlig den britiske avisen The Telegraph slått opp et oppsiktsvekkende intervju med Sir Richard Dearlove, tidligere sjef for Storbritannias utenlandsetterretning MI6 – en stilling som i spiontradisjonen bare kalles «C». Her hevdet Dearlove med styrke at koronaviruset var skapt av kinesiske forskere. Han mente viruset ved et uhell hadde sluppet ut fra et av de to statlige viruslaboratoriene i byen Wuhan.

Annonse