18:06 - 23. juli 2020

– Det er frykten som styrer hva vi leser

Pandemien er en sjanse til å forsone oss med døden, sier filosof Kaja Melsom – som selv har lest nettaviser denne våren. 

Vi lever i en sekulær kultur som har hatt som mål å utrydde lidelse. Det gjør at sykdom og død ikke lenger gir mening, mener filosof Kaja Melsom. Fotomontasje: Morgenbladet. Kildefoto: Arnfinn Pettersen

Vi er mange som er blitt hektet på nyheter under denne pandemien. Vi har scrollet og klikket på dødstall, smittekurver og spredningskart, egne applikasjoner og vignetter har gitt ubegrenset tilgang. Det er dette, nettavisene, filosof Kaja Melsom har lest for å forstå sin samtid denne våren. I tillegg til tung filosofi og skjønnlitteratur får hun mye ut av det som ligger øverst på Dagbladet.no og VG.no, forteller hun:

– Klikkvinnerne hos dem forteller oss hva vi frykter mest. Det er frykten som styrer hva vi leser, sånn er vi skrudd sammen, sier Melsom, som er ansatt i Human-Etisk Forbund.

– Helse var et viktig tema fra før. For eksempel ble en ny, livsfarlig flått eller vanlige, diffuse symptomer som kan være tegn på alvorlig sykdom slått opp stort. Under koronakrisen slo det ut for fullt, da vi kunne lese oppdateringer om viruset minutt for minutt. Døden rykket stadig nærmere. 

Annonse