00:05 - 31. juli 2020

Den neste bølgen

Koronaviruset har ført til alvorlige angrep mot demokratiet i minst 17 land. Selv svake populister kan få vind i seilene når verden blir farligere.

Koronapandemien ser ut til å styrke Kina og landets leder Xi Jinping (i midten), og svekke USA. Når et autokrati vokser seg sterkere på den internasjonale scenen, samtidig som frykt og usikkerhet sprer seg blant klodens folk, kan det gi grobunn for en ny bølge av demokratiske tilbakeslag. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB scanpix

Da koronaviruset for alvor gjorde sitt inntog i verden, hadde politiske ledere med autoritære ambisjoner vært på fremmarsj i flere år. I 2019 levde en tredel av verdens befolkning i et land hvor demokratiet var i tilbakegang, ifølge det internasjonale forskningssamarbeidet Varieties of Democracy (V-Dem).

Dette inkluderer land som Ungarn, Brasil, India og USA, hvor en innskrenking av demokratiske friheter og rettigheter er drevet frem av populistiske ledere som har konsentrert makt i egne hender.

Så kom koronapandemien, og med den et akutt behov for sterke ledere og drastiske politiske tiltak.

Annonse