20:50 - 30. juli 2020

Bekymret og beredt

Preben Aavitsland fra Folkehelseinstituttet advarer mot smittesporing i pressen etter nye koronautbrudd.

Skjør balanse: Den eneste grunnen til at vi ikke har en epidemi i Norge i dag, er at folk i høy grad har fulgt tiltakene og rådene, ifølge Preben Aavitsland. Nå advarer han mot å la det skli ut. Foto: Tomm W. Christiansen / DN

– Nå, mens vi snakker, har NRK og VG livedekning av virusutbruddet i Moss, der de snakker med festdeltagere som er «anonyme av hensyn til familien». Det hele føles litt … klappjaktaktig?

– Ja. Den lokale håndteringen følger en fast rutine, vi har laget en håndbok for kommunelegene som sier at de skal oppdage og etterforske, og da blir de nødt til å finne ut hvem som har vært i kontakt med hverandre. Men det er jo ikke meningen at den informasjonen skal ut i offentligheten. Det er synd hvis pressen driver sin egen etterforskning, det kan skremme folk fra å samarbeide med helsemyndighetene. Jeg synes pressen kan nøye seg med å konstatere at det er et alvorlig utbrudd i området, og overlate detaljene til kommunelegen.

– Smitteutbruddene rundt i landet denne uken minner oss på at viruset fortsatt er like smittsomt. Har det hersket en oppfatning om at pandemien var overstått?

Annonse