09:41 - 04. juni 2020

WHO gjenopptar forsøk med hydroksyklorokin

WHOs forsøk med malariamedisinen hydroksyklorokin ble satt på vent etter at en stor studie viste større risiko for død. Nå har WHO valgt å gjenoppta forsøkene etter en gjennomgang av egne data.

Tester malariamedisin: John-Arne Røttingen, til vanlig direktør i Forskningsrådet, leder arbeidet med WHOs internasjonale Solidarity-studie, som tester ut ulike medisiner på covid-19-pasienter. Nå gjenopptar studien også forsøkene med malariamedisinen hydroksyklorokin, etter å ha gjennomgått sine egne data. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sist uke kom nyheten om at Verdens helseorganisasjon (WHO) satte sine forsøk med malariamedisinen hydroksyklorokin mot covid-19 på pause. Årsaken var at det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet uken før, 22. mai, hadde publisert den hittil største studien på medisinen, som viste at den ga økt risiko for hjerterytmeforstyrrelser og død hos covid-19-pasienter.

Men studien er siden blitt heftet med både spørsmålstegn og kritikk, og i går bestemte WHO seg for å gjenoppta forsøkene med hydroksyklorokin etter en gjennomgang av sine egne data og de foreløpige resultatene fra den britiske Recovery-studien.

– Det er ikke grunnlag i dataene våre til ikke å fortsette behandlingen med hydroksyklorokin, sier John-Arne Røttingen, direktør i Forskningsrådet og koordinator av den internasjonale Solidarity-studien i WHO.

Annonse