00:00 - 12. juni 2020

– Vi vet jo at det spres ved dråpesmitte. Vi vet at tøy foran ansiktet stanser 90 prosent av dråpene.

Covid-19-responsen forsinkes av et snevert kunnskapssyn. Det kan bli den evidensbaserte medisinens bane, tror Oxford-professor.

Uenighet om munnbind: Professor Trisha Greenhalgh har lenge argumentert for bruk av munnbind. Studier som viser at at tøymasker kan hindre smittespredning, har lenge vært tillagt liten vekt fordi de ikke har høy status innen evidensbasert medisin, mener hun. Nå innfører likevel engelske myndigheter påbud om å dekke ansiktet på buss og t-bane. 

«Min hypotese er at evidensbasert medisin – i det minste dens opphøyde posisjon i den vitenskapelige rangordningen – vil vise seg å bli et av covid-19-pandemiens mer usannsynlige ofre.»

Det skriver Trisha Greenhalgh, professor i primærhelsetjenester ved Oxford-universitetet, i et nytt essay i Boston Review. Den internasjonalt anerkjente forskeren og allmennlegen er dypt involvert både i koronaforskningen og i debattene om hvordan de skal håndtere epidemien hjemme i Storbritannia. Hun mener responsen på pandemien er blitt kraftig hemmet av at de som bestemmer, ofte har et snevert syn på hva som skal telle som pålitelig kunnskap – et kunnskapssyn de henter fra såkalt evidensbasert medisin. Dette gjør at tiltak som kan være med på å stanse viruset er blitt utsatt eller ikke kommer til å bli igangsatt, påstår professoren.

I hjemlandet har Greenhalgh lenge argumentert intenst for bruk av munnbind, både i vitenskapelige tidsskrifter og i mediene. Myndighetene har hittil nølt, men nylig fikk hun sitt gjennomslag: England innfører nå påbud om å dekke ansiktet på buss og T-bane.

Annonse