10:02 - 16. juni 2020

Studenter og forskere avstengt fra mediearkiv

Ansatte og studenter ved flere norske universiteter kan ikke bruke mediearkivet Atekst fordi institusjonenes kvote er brukt opp. – Situasjonen er fortvilende, sier bibliotekdirektør ved Oslomet.

Aftenpostens mangfoldighet: A-jolla, kjent og kjær, her fra Horten i 1968, var i likhet med Argusklippene, forløperen til A-tekst, en av Aftenpostens mangslungne kundepleievirksomheter. I dag går det i vinsmaking og reisefølge. A-tekst er i dag gjennom Retriever i hovedsak Sparebankstiftelsens ansvar. Foto: Paul A. Røstad / Dextra Photo

Han gjorde anskrik i vinter: «Det må ikke skje!» Nå har det skjedd. Det er slutt på et gode studenter og ansatte har vennet seg til som selvsagt. At man kan gå inn på Retrievers avisarkiv Atekst og finne ut hva VG, Klassekampen, Fosnafolket eller i en sveip hele kostebinderiet av norsk presse skrev om, hva som helst, når som helst, i nyere tid, ja for VGs del helt tilbake til 1945. Dette har vært i stigende grad nyttig, ettersom resultatet av googlesøk i økende grad bestemmes av hvem som har betalt for – eller har talent for – å optimalisere synligheten. I januar skrev Lars Egeland, direktør for universitetsbiblioteket ved Oslomet, et bekymret innlegg i Khrono: Prisøkningen gjør at tilgangen til Atekst vil ta slutt en gang utpå våren, advarte han, og snakket ikke bare for Oslomet, for det samme gjelder de andre store universitetene.

– «Det må ikke skje!», skrev du. Men det skjedde?

– I mai ble tilgangen rett og slett stengt. Det er ekstra uheldig midt under koronatiltakene, og eksamenstiden, ettersom studentene jo sitter hjemme og skriver oppgaver som krever tilgang. Vi åpnet for at de kunne sende en søknad med begrunnelse om hvorfor de trengte tilgang, sier Egeland.

Annonse