15:53 - 25. juni 2020

— Politikere er altfor bekymret for eksisterende arbeidsplasser

Norge har bare kuttet litt over to prosent av CO2-utslippene siden 1990. 48 prosent står igjen for å overholde Parisavtalen. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn er fristet til å skylde på tidligere regjeringer. 

Optimist: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn tror Norge skal klare å kutte CO2-utslippene sine med 50 prosent innen 2030, selv om vi bare har kuttet 2,3 prosent sammenlignet med utslippsnivået i 1990.

– Etter koronakrisen står en annen krise og venter: klimakrisen. Hvilke lærdommer tar du med deg fra pandemien til klimaarbeidet?

– Mange spør meg om det, men jeg synes det er vanskelig å svare på. Koronakrisen er en akutt situasjon som folk har forståelse for at trenger kraftige virkemidler for å bli løst. Klimakrisen er annerledes. Den er langsiktig, og det finnes ingen vaksine. Den krever at vi endrer måten vi produserer energi og bygger samfunn på. Det er ingen umulig oppgave, men en kjempejobb for hele verden. Folk forsto at koronakrisen var alvorlig og så behovet for kraftige tiltak. Jeg håper og tror at folk også forstår alvoret i klimakrisen.

– Mange snakker om koronakrisen som en mulighet til å tenke nytt. Vil regjeringen endre noen av klimatiltakene etter pandemien?

Annonse