00:00 - 05. juni 2020

Krisen ga mulighet for grønn omstilling, men Stortinget valgte heller å bremse, skriver Aslak Bonde.

Krisen ga mulighet for grønn omstilling, men Stortinget valgte å bremse, skriver Aslak Bonde.

Fra venstre: Siv Jensen (Frp), Trond Helleland (H) og Terje Breivik (V) under forhandlingene på Stortinget om revidert nasjonalbudsjett, Oslo 4. juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Om noen uker kommer Stortinget til å bevilge minst tre milliarder kroner ekstra til grønn omstilling av næringslivet. I redningspakken for olje- og leverandørindustrien som det ble enighet om denne uken, ligger det også tiltak som vil få ned CO2-utslippene. Likevel kan det fastslås at den økonomiske krisen som fulgte av koronasmitte og oljeprisfall, ikke kommer til å gi omveltningen grønne optimister hadde spådd.

Tvert imot: Sannsynligheten har økt for at det grønne skiftet i Norge kommer senere enn det ville ha gjort dersom det ikke var blitt økonomisk krise vinteren og våren 2020. Flertallet av politikerne på Stortinget forsøker å oppheve krisens virkninger og konservere det som var.

Påstanden fremmes med to forbehold. Det ene er generelt: Teoretisk sett er det umulig å si sikkert hva som ville ha skjedd dersom det ikke hadde kommet en krise. Det andre forbeholdet er at dette skrives torsdag formiddag, noen timer før stortingsflertallet høyst sannsynlig blir enige om redningspakken for olje- og leverandørindustrien.

Annonse