00:05 - 26. juni 2020

Kjernekrafteventyret som aldri ble

Uranet står stille i atomreaktorhallen på Kjeller nå. Hvis Tsjernobyl aldri hadde eksplodert, kunne kjernekraft blitt en klimaredning?

Sakens kjerne: Et par meter til høyre for senioringeniør Martin Monsen Stubberuds bein, og under noen solide meter med stål, står uranet fortsatt. Han blir antagelig blant de siste i Norge som har jobbet på en ekte atomreaktor.

– Har vi flere sko-overtrekk?

«Ok, da gjør vi sånn her», forklarer Ole Christen Reistad mens han kaster fra seg den ene blå posen han fant: Tråkk over benken som sperrer veien fra den smale metalltrappen til platået foran oss. Tråkk direkte ned i treskoene på andre siden. Helst det samme på vei ut igjen, ikke tråkk på gulvet. Med mindre du vil bli utsatt for en større strålingskontroll, og synes det er greit å kaste sokkene.

Så er vi ute på taket av en ekte atomreaktor. Noen arbeidsbenker, ledninger og maskiner er plassert rundt på metallgulvet. Borte på enden av platået, der konstruksjonen er avrundet og matcher de runde veggene til selve reaktorhallen (de kaller det «Stålhuset»), er en bred, rund metallskive med mindre innfelte sirkler. Sakens kjerne:

Annonse