11:27 - 14. juni 2020

– Kan ikke lenger stole på at rettsavgjørelsene er rettferdige

En dommer er frikjent av en domstol han mener er ulovlig, er det en god nyhet?

Dommer Igor Tuleya - her under en demonstrasjon utenfor høyesterett i Warszawa 8. juni - har lenge kritisert reformene av det polske rettsvesenet, som han mener truer domstolenes uavhengighet. Foto: Janek Skarzynski / AFP / NTB scanpix 

Etter en uke der tusentalls demonstrerte mot rasistisk motivert politivold, gikk det mandag små smittevernreglementerte demonstrasjonstog for rettssikkerhet gjennom europeiske byer og facebooksider.

Togene gikk til støtte for dommer Igor Tuleya. Tuleya har lenge kritisert reformene av det polske rettsvesenet, som han mener truer domstolenes uavhengighet. En av disse reformene er et disiplinærutvalg med myndighet til å etterforske og straffe dommere. Ikke bare Tuleya, men også EU har sagt at dette organet ikke kan anerkjennes fordi det ikke er uavhengig nok av myndighetene.

Denne uken var det nettopp disiplinærutvalget som skulle avgjøre om Tuleya skulle inn for høyesterett. Hans forseelse var at han åpnet rettssalen for pressen under høringen av en sak mot regjeringspartiet PiS om ureglementert oppførsel i parlamentet. Tirsdag skulle disiplinærutvalget avgjøre om Tuleya skulle miste immuniteten dommere nyter godt av, så det kunnet tas ut tiltale mot ham for dette.

Også i Norge ble det overrakt et brev til den polske ambassaden. Csilla Czimbalmos, som er Polen-ekspert i Helsingforskomiteen, var en av dem som var med på markeringen. 

– At en fjerner immuniteten til en dommer slik at det kan tas ut tiltale mot ham, lyder jo ikke så farlig, det er jo ikke snakk om å straffe ham uten først å la ham gå gjennom en rettssak. Hvorfor er dette så bekymringsfullt?

– Det er bekymringsfullt i seg selv at vi opplever at påtalemyndigheter og høyesterett kan trakassere, true og eventuelt straffe dommere på bakgrunn av deres rettskjennelser i Polen. Spesielt når det kommer fra et organ, disiplinærkammeret, som i dag fungerer i strid med en EU-domstolsavgjørelse, sier Czimbalmos.

Onsdag bestemte disiplinærkammeret at Tuleya beholder immuniteten, den polske rettsstaten er derimot ikke trygg, mener Czibalmos.

– Det europeiske samarbeidet hviler på at alle land kan stole på hverandres rettssystem og at en rettsavgjørelse i et EU-land skal gjelde og skal aksepteres i andre EU-land. Når rettssystemet i Polen blir gjenstand for politisk kontroll, kan man ikke lenger stole på at rettsavgjørelsene er rettferdige. Dette handler ikke kun om dommernes rettigheter i Polen, dette handler om alle borgernes rett til rettferdig behandling, sier hun.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse