00:00 - 12. juni 2020

– Jeg har ventet på oppvåkningen i mange år

George Floyd-demonstrasjonen i Oslo var et gjennomslag for at kampen mot rasisme angår alle, mener Hannah Wozene Kvam.

Et mulig skifte: – Alt vi har jobbet så hardt for, kommer nå frem i lyset på en helt annen måte, sier Hannah Wozene Kvam.

George Floyds død har skapt sterke reaksjoner også i Norge og Skandinavia. Samtidig har et til dels teoretisk vokabular fått stadig større oppmerksomhet og gjennomslagskraft blant skandinaviske antirasister: «svarthet» og «hvithet», «rasialisering» og «rasifisering», «hvite privilegier» og «strukturell rasisme». Vi inviterte et knippe aktivister, debattanter og skribenter fra Norge, Danmark og Sverige til å reflektere rundt dagens antirasistiske kamp og vokabularet som preger den. Hvordan snakker man best om rasisme i Skandinavia? Har dagens begrepsbruk noen ulemper eller slagsider? Og hvilke strategier er mest effektive i kampen mot hjemlig rasisme? Les flere intervjuer her.

– Da jeg så videoen av drapet på George Floyd, tenkte jeg at , dette er «the tipping point». Nå kommer det jeg har ventet på i så mange år, og det er så forferdelig trist at det skjer på denne måten, sier Hannah Wozene Kvam, og fortsetter:

– Og det jeg har ventet på i veldig mange år, er oppvåkningen.

Annonse