11:27 - 30. juni 2020

Hun er Kim-dynastiets siste livline

Mens Kim Jong-un nærmest er forsvunnet, blir søsteren mer og mer aggressiv.

Kim Yo-jong bærer arven videre fra sin bror, far og farfar. Nå har hun en nøkkelrolle i å sørge for at det ikke oppstår et vakuum i brorens fravær som andre krefter i regimet kan bli fristet til å fylle. Foto: Jorge Silva / Bloomberg / Getty Images

Tenke seg til at det nå er to år og to uker siden det oppsiktsvekkende håndtrykket i Singapore mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Mye trenering og stillstand har fulgt siden den gang. Firepunktsavtalen som ble undertegnet av de to, har på ingen måte ført til full og ugjenkallelig nedrustning og – gjennom det – varig fred på Koreahalvøya.

I stedet har Nord-Korea gradvis funnet tilbake til sitt umiskjennelige jeg. Regimet har gjenopptatt missiltestinger og gjennomført minst 35 av dem. Det har tydd til provokasjoner – som å sprenge samarbeidskontoret i den felleskoreanske industriparken Kaesong – og ikke minst har Nord-Korea henfalt til noe av den velkjente, spissformulerte og nedrige retorikken.

Det eneste uvanlige er at det ikke er Kim Jong-un som leder an i denne offensiven, men vel så mye søsteren hans, Kim Yo-jong. Hva er forklaringen på at diktatoren i et så patriarkalsk samfunn plutselig overlater scenen til sin tre år yngre søster? Er diktatoren virkelig så syk? Er det et maktskifte på gang i det familiedrevne dynastiet?

Annonse