00:00 - 05. juni 2020

Grønn «new deal»: Røkke mot Gjelsten

Må vi redde oljebransjen gjennom krisen for å få til grønt skifte etterpå?

Ferden videre: Valget politikerne står overfor, kan kokes ned til hvem av de tidligere investorpartnerne Kjell Inge Røkke (til høyre) og Bjørn Rune Gjelsten de vil gi støtte til. Foto: Espen Braata / VG / NTB scanpix

Hva slags næringsliv skal vi bygge etter koronakrisen? Valget politikerne står overfor, kan kokes ned til hvem av de tidligere investorpartnerne og racerbåtførerne Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten de vil gi støtte til.

I slutten av mai lanserte Gjelsten planer om å bygge ut en fabrikk for elbilbatterier på Sørlandet. Sammen med Agder Energi og Bellona vil han utnytte billig norsk kraft og fabrikkenes nyvunne interesse for sikre forsyningslinjer: «Europeiske bilfabrikker mangler batterier, og de vegrer seg for å bli avhengig av kinesiske batterier. Koronakrisen har fremskyndet det åpenbare: Vi kan ikke lenger være avhengig av Asia», forklarte Gjelsten til Dagens Næringsliv.

Røkkes selskap Aker ASA leverer på sin side varer og tjenester til oljeselskapene, hvorav hans Aker BP er ett. «Vi skal skape og sikre arbeidsplasser på alle verftene langs kysten», sa Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget onsdag og nevnte Aker Stord og Aker Verdal. Konserntillitsvalgt Atle Tranøy sier det er viktig at selskapene får krisepakke, så de kan bygge ut nye felt, tjene penger og være en drivkraft i det grønne skiftet. 

Annonse