00:00 - 12. juni 2020

Fredag 5. juni 2020

Fotoessay: Dagen da tusenvis av demonstranter fylte Oslos gater i kampen mot rasisme.  

Hibaaq, 25 år, til venstre, og Hafsa Wais, 27 år, til høyre, under George Floyd-demonstrasjonen i Oslo 5. juni.  Sofie Amalie Klougart

«Den som tier, den samtykker», «silence is violence», og «du må ikke tåle så vel, den urett som ikke rammer deg selv»: Blant plakatene folk hadde møtt opp med foran Stortinget forrige fredag, formidlet mange et budskap om at fravær eller nøytralitet aldri er et alternativ i møte med maktmisbruk og urettferdighet.

Et forsiktig regn la seg over de mange tusen som denne ettermiddagen kom sammen for å vise solidaritet for ofre for rasistisk motivert politivold i USA og for alle som opplever rasisme i Norge. Demonstrasjonen «We can’t breathe – rettferdighet for George Floyd» var arrangert av organisasjonen Arise og African Student Association ved Universitetet i Oslo.

Det ble bedt om 8 minutter og 46 sekunders stillhet. Mandag 25. mai døde George Floyd som følge av at han ble holdt nede av en politimann, som hadde kneet mot nakken hans, i 8 minutter og 46 sekunder. «I can’t breathe», sa Floyd, de samme ordene Eric Garner sa i 2014, da en politimann la ham i bakken og tok kvelertak på ham. «I can’t breathe» har siden Garners død vært et sentralt slagord for Black Lives Matter-bevegelsen i USA, og har med de siste ukenes demonstrasjoner tiltatt i bruk og styrke.

Appellen til slampoet og forfatter Guro Sibeko foran Stortinget, som tok form som et dikt, kretset rundt akkurat disse ordene:

– Har du pust, la den bli til en stemme, sa hun, med trykk på hver stavelse.

Det gjorde ikke så mye at høyttaleranlegget ikke var beregnet på folkehavet som omsluttet det. Den samme utålmodigheten, det samme kravet om å ta ansvar for den verdenen en lever i, kunne man føle på uansett hvor man sto i mengden.   

Amira på 20 år kunne ikke bli hjemme under protestene. – Stillhet er ikke bra, sier hun.
Samiya er 17 år og har møtt opp med Black Lives Matter-plakat for å støtte amerikanerne og protestere mot rasismen i Norge og i resten av verden.
«RIP George» står det på kinnet til en demonstrant.

«I can’t breathe» var det siste George Floyd sa før han døde i politiets varetekt. Også i Oslo ble «We can’t breathe» et slagord i demonstrasjonen.

Moa på 6 år må ta en pause fra sin aller første demonstrasjon.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse