00:00 - 19. juni 2020

Et forsøk på optimisme

Også koronakrisen kan bli savnet.

Passer ikke koronaens tid den stereotypiske nordmannen ganske godt? Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB scanpix

Typisk er det at man ved slutten av en periode ser tilbake med nostalgi i blikket. Når jeg sitter og svetter i sommerheten på T-banen i Oslo, alene i en femseter uten varme kropper tett inntil min, slår det meg at dette også kan komme til å gjelde koronakrisen når den er over. De fleste her til lands har jo knapt opplevd viruset på nært hold og forbinder kanskje krisen med hjemmeisolasjon heller enn sykdom og død. Og med det i mente: Passer ikke koronaens tid den stereotypiske nordmannen ganske godt?

Endelig trenger vi ingen unnskyldning for å gi bussetet ved siden av til bagen vår. Vi trenger ikke bruke kvelden i forveien på å skrive ned passende argumenter til sjefen for å ha hjemmekontor. Å være litt pjusk er nok til å bli værende i senga, «for sikkerhets skyld». Nå er det legitimt å bare høre på radio og pusle puslespill, treningssentrene har jo vært stengt uansett. Vi unner oss noe fint i en nettbutikk med god samvittighet, for å «støtte bedrifter i krise og holde liv i økonomien». Vi har tid til endelig å lære oss å mate den fordømte surdeigen og lage brød slik Fedon Lindberg en gang formante oss til. Kalenderen er uansett tom én uke frem i tid. Vi drar til skogs som aldri før. Enten med nyinnkjøpt Osprey-sekk og hengekøye eller telt og fiskestang. Hensynet til helsa får trumfe klimakortet når vi velger bilen fremfor kollektivtransport med deilig god samvittighet. Øl i parken er blitt et symbol på frihet og har sjelden føltes så edelt som nå.

Og det beste av alt: Penger mange ellers ville brukt på en ferietur kan nå heller brukes på det nordmenn liker aller best i hele verden: oppussing! Noe vi allerede bruker rundt 94 milliarder kroner på hvert år. Og nå som stengte grenser og restauranter har tvunget oss til å spare penger, har næringsministeren vår opprømt kunnet oppfordre til enda mer oppussing under pandemien. Og jaggu ble hun ikke hørt: Byggevareforhandlere har måttet tilbakekalle permitterte ansatte under krisen.

Annonse