00:00 - 12. juni 2020

– Det må ikke bare bli en samtale mellom hvite som bekjenner sine synder

Camara Lundestad Joof og Kristina Leganger Iversen ønsker seg mindre vekt på individers bot og bedring, og mer vekt på strukturer. 

Betydningsfull rolle: Kristina Leganger Iversen (til venstre) og Camara Lundestad Joof (til høyre) tenker begrep spiller en viktig rolle i å gjøre den strukturelle ulikheten synlig. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

– Det er majoriteten som er nødt til å starte denne samtalen på nytt og på nytt. Minoriteten snakker jo om det så å si hele tiden, sier Camara Lundestad Joof.

Joof er forfatter og dramatiker, og sammen med forfatter og litteraturviter Kristina Leganger Iversen har hun oversatt to verk av den amerikanske dikteren Claudia Rankine til norsk: Diktboka Citizen (Medborgar) og skuespillet The White Card (Det kvite kortet). I begge granskes hvordan et rasistisk samfunn er avhengig av innarbeidede forestillinger om «svarthet» og «hvithet».

Annonse