17:39 - 04. juni 2020

– Det har aldri stått mer på spill for USA

USA rystes av de verste opptøyene på mange år. Claudia Rankine, forfatter av boken Citizen, kaller situasjonen et vendepunkt for landet.

Shelter-in-place: Claudia Rankine holder seg hjemme, der Morgenbladet traff henne sist vi intervjuet henne. Covid-19-pandemien hindrer forfatteren i å delta i protestene som har grepet USA. – Det er det mest forente svaret på mordet på en svart mann jeg noensinne har sett, sier hun. Arkivfoto: Nathan Bajar

– Jeg, som mange amerikanere, så videoen i sosiale medier. Det var rystende, alle disse videoene er rystende, men det var noe med denne. Med kneet til politimannen på nakken hans så lenge …, sier Claudia Rankine.

– Det føltes spesielt brutalt.

Rankine er poet og professor ved Yale-universitetet i USA. Fra sitt hjem i den rolige universitetsbyen New Haven i Connecticut velger hun ordene sine nøye. Siden lyrikkboken Citizen: An American Lyric kom ut i 2014 (oversatt til norsk i 2018), er hun blitt en av de viktigste stemmene i amerikansk samtidslitteratur. Boken nevnes nå igjen og igjen på lister over litteratur man bør lese for å forstå volden som har flommet ut i amerikanske gater den siste uken.

Annonse