11:12 - 10. juni 2020

De som betaler prisen for Høyres handlingsregel for innvandring, er innbyggerne i verdens flyktningleirer, skriver Maria Berg Reinertsen.

De som betaler prisen for Høyres handlingsregel for innvandring, er innbyggerne i verdens flyktningleirer, skriver Maria Berg Reinertsen.

Politikken Høyre foreslår, understreker hvor sjanseløst det er å stille seg pent i kø i flyktningleir, skriver Maria Berg Reinertsen. Her: Flyktninger i Moria-leieren på Lesbos, Hellas 3. mai. Foto: Elias Marcou / Reuters / NTB scanpix

Sommeren 2000 startet byråkratene i Finansdepartementet arbeidet med det som skulle bli kjent som handlingsregelen for bruk av oljepenger. Arbeiderpartiregjeringen fikk kritikk fra alle kanter for å bruke for lite av oljepengene som strømmet inn. Fremskrittspartiet levde høyt på meningsmålingene. En partifelle ba statsminister Jens Stoltenberg finne pin-koden til oljefondet.

Det er lett å forstå at Høyre føler seg like presset i innvandringspolitikken mellom regjeringspartnerne KrF og Venstre og støttepartiet Frp, som Arbeiderpartiet følte seg i den økonomiske politikken på starten av 00-tallet.

Ønsket om ro og fred og felles rammer for politikken er forståelig. Og virket også styrende da Høyres innvandringsutvalg denne uken leverte sin anbefaling til partiets programkomité. For blant de vanlige forslagene om strammere regler for familiegjenforening og mer hjelp til «nærområdene» ligger også en ny idé: Utvalget og dets leder, ekshøyrekronprins Torbjørn Røe Isaksen foreslår en «handlingsregel for innvandring».

Annonse