00:00 - 19. juni 2020

Arven etter imperialismen

Da det amerikanske politiet ble militarisert, kom imperiets rasistiske overbygning med på kjøpet.

Militarisering: Profesjonaliseringen av dem amerikanske militæret, som skjedde i møte med håndteringen av kolonier, satte også spor på politivesenets viksomhet lokalt i USA, skriver Maren Toft. Her: Et swat-team fra Atlanta-politiet kjører ned Centennial Olympic Park Drive i sentrum av byen etter å ha brutt opp en demonstrasjon i kjølvannet av drapet på George Floyd, Atlanta Georgia 1. juni. Foto: Curtis Compton / Atlanta Journal-Constitution / TNS/ Abacapress / NTB scanpix

Igjen er vi vitne til det amerikanske politivesenets slående brutalitet, og dette i en dobbel forstand: Både en utilslørt rasistisk logikk og en militarisert virkemåte har mobilisert motreaksjoner internasjonalt. Trolig er også denne gangen paramilitært utstyr og militære strategier hjelpemidler politiet anvender for å slå ned på protestbevegelsene, slik de også var under Ferguson-opptøyene eller protestene ved Standing Rock. Og i likhet med disse protestene er igjen forgripelsen på etniske minoriteter sakens kjerne (politidrapet på afroamerikanske Michael Brown i tilfellet Ferguson, råderett til urbefolkningen i tilfellet Standing Rock).

Men det er ikke bare i møte med folkelig motstand at politiet henter inspirasjon fra militæret. Militarisering av politivesenet er et gjennomgripende trekk ved store deler av politiets praksis og organisering. I en ny artikkel i American Journal of Sociology understreker Julian Go de imperialistiske røttene til det amerikanske politivesenet for å forstå dette fenomenet.

I etterdønningene av den amerikanske borgerkrigen var militæret broket og løst organisert, og det var først i møte med håndteringen av kolonier at militærvirksomheten fikk et moderne preg, viser Go. For militæret var ikke bare avgjørende for å erobre territorier, men utspilte også en viktig administrativ rolle i formelle kolonier så som Filippinene eller Puerto Rico eller ved militære okkupasjoner av uformelle kolonier slik som Nicaragua eller Haiti. Denne virksomheten presset fram både en sentralisering og en profesjonalisering av militærvesenet.

Annonse