00:00 - 19. juni 2020

– Alle burde være sinte

Advarslene om det nye koronaviruset ble ignorert av både politikere og forskere. Det er en uforklarlig ansvarsforsømmelse, sier Richard Horton, redaktør i det verdenskjente tidsskriftet The Lancet.

Døden nær: Richard Horton har tilbakevendende føflekkreft og 50 prosent sjanse for å overleve, ifølge ham selv. Men sjefredaktøren i det verdensledende medisinske tidsskriftet The Lancet går ikke med på at det er derfor han nå gir ut bok med harde spark mot både myndigheter og forskerkolleger for håndteringen av koronakrisen. – Alle burde spørre hvorfor dette skjedde og hva vi kan lære av det.

– Alle som har dødd av covid-19 er «bevis på systematisk politisk forsømmelse», skriver du i din nye bok. Det er harde ord?

– Det er sanne ord. Alt om denne pandemien ble sagt i den siste uken av januar. På tross av advarslene som ble sendt verden rundt, lot regjeringer være å gjøre noe. Både forskere og politikere må holdes ansvarlige.

– Vestlige forskere burde ha ringt sine kinesiske kolleger og hørt om deres erfaringer, skriver du. Hvorfor gjorde de ikke det?

Annonse