00:00 - 08. mai 2020

USA går opp i liminga. Blir vi den første post-amerikanske generasjonen, spør Markus Slettholm.

USA går opp i liminga. Blir vi den første post-amerikanske generasjonen, spør Markus Slettholm.

«Get ready for the future. It is murder».

Leonard Cohens noe dystre spådom fra tittellåten på platen The Future (1992) har de siste månedene fått ny, og skremmende, mening. Der Berlinmurens fall for de fleste var et symbol på det liberale demokratiets triumf, despotiets endelikt og Fukuyamas historieslutt, innebar det for Cohen en omveltning av en stabil verdensorden som bar bud om en kaotisk og blodig fremtid.

Jeg er født på midten av nittitallet, og opplevde ikke kald krig, perestrojka og glasnost – den gang da Ronald Reagan med pondusen til den ubestridte leder av den frie verden sto ved Berlinmuren og formante Gorbatsjov om å rive ned muren. Nei, mitt bilde av USA er langt på vei formet av dets forfall, Bush sine meningsløse kriger i Irak og Afghanistan og Obamas dronekrig i de samme områdene. Landet er storslagent, skremmende, sjåvinistisk og voldelig på én gang: det er «the cradle of the best and the worst», som Cohen synger.

Annonse