00:10 - 22. mai 2020

Støttespilleren som skiftet side

Géza Jeszenszky var Ungarns ambassadør til USA og Norge, og en alliert for landets statsminister Viktor Orbán. Så fikk han nok.

Generasjonsbolig: – Min kone ble født i denne leiligheten, forteller Géza Jeszenszky, som tidligere var Ungarns ambassadør til Norge, fra sitt hjem i Budapest. Nå deler ekteparet leiligheten med datteren og hennes familie.

Det er mai måned år 2020 og for første gang siden 2001 har verden flere autokratier enn demokratier. Det er det Göteborg-baserte forskningsprosjektet V-dem som melder dette i sin årlige rapport om demokratiets tilstand i verden.

Ungarn er ett av landene som har krysset linjen. Det siste tiåret har landets styrende parti Fidesz og dets leder Viktor Orbán vedtatt lover som har svekket pressefrihet, forsamlingsfrihet, akademisk frihet og rettighetene til fagbevegelse og frivillige organisasjoner. Nå klassifiserer V-dem landet som et «valgbasert autoritært regime».

Den tynne linjen. Ungarns unntakslov, som er innført denne våren for å takle koronaepidemien, har økt maktkonsentrasjonen. Loven er kritisert både av EU-kommisjonen og Norge.

Annonse