00:05 - 15. mai 2020

Norge i gult og blått

Hvordan en svensk beredskapsmarsj ble en norsk slager.

Hipp, hipp hurra! Etter fem år med okkupasjon kunne man 17. mai 1945 igjen vaie fritt med flagget, som her på Slottsplassen. Foto: Ukjent fotograf / Mittet & Co. AS via Nasjonalbiblioteket

17. mai 1945 var noe utenom det vanlige. Etter fem år med okkupasjon kunne man igjen vaie fritt med flagget, og samme vår sto Lalla Carlsen kledd i landets farger mens hun på Chat Noir sang «Norge i rødt, hvitt og blått». En publikummer ble så fra seg av glede at han spiste programheftet fordi det ikke var nok å bare klappe og juble og trampe.

Men la oss spole enda fem år tilbake. Tyske skip i norske fjorder, fly med hakekors i lav høyde over landet, konge og regjering på flukt mens norske styrker kjemper med det de har. Ikke rart svenskene blir nervøse. Danmark ble tatt i forbifarten på vei til Norge – er Sverige neste på Hitlers liste? Hvordan står det egentlig til med forsvaret?

Den svenske stat henvender seg til komponist Lars-Erik Larsson og skribent Alf Henrikson med en forespørsel: Kan de skrive en sang som oppfordrer folk til å kjøpe forsvarsobligasjoner? Som sagt, så gjort, og i juni blir «Obligationsmarschen» gitt ut på vinyl og kringkastet på radio.

Annonse