00:05 - 29. mai 2020

Nå åpner han opp

Helse- og omsorgsminister Bent Høie innrømmer at besøksforbudet er blitt praktisert for strengt på enkelte sykehjem. Men han mener likevel det var riktig å begrense besøk så lenge.

Ønsker besøk: Dersom helse- og omsorgsminister Bent Høie bodde på sykehjem og hadde få år igjen, hadde han foretrukket å treffe sine nærmeste fremfor å bli beskyttet fra smitte. Utfordringen er at andre på sykehjemmet kan ha andre vurderinger, sier han. Onsdag kom beskjeden om at sykehjem og omsorgsboliger skal legge til rette for mer besøk. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG / NTB scanpix

– Besøksforbudet i sykehjem og omsorgsinstitusjoner er opphevet, erklærte du onsdag denne uken. Men det er vel fortsatt ikke fritt frem for besøk?

– Nei, det er det ikke. Men regelen er nå snudd på hodet. Før var utgangspunktet at vi hadde besøksforbud, men at man med gode rutiner kunne gjøre unntak. Nå er anbefalingen at man skal legge til rette for besøk. 

– «Institusjonene må selv vurdere behov for besøk opp mot smitterisiko», står det i veilederen fra Helsedirektoratet. Hva bør veie tyngst: smittevernhensyn eller behov for besøk?

Annonse