00:00 - 08. mai 2020

Mer effektive på hjemmekontor

Hjemmekontor ga store effektivitetsgevinster for et callsenter i Kina. Kan resultatene overføres til norske forhold?

Sendte kundebehandlerne hjem: Ledelsen i det kinesisk reisebyrået Ctrip møtte galopperende leiepriser med et stort eksperiment - de prøvde ut hjemmekontor for en stor gruppe ansatte ved callsenteret sitt. Foto: Andrew Ross /Afp/ NTB scanpix

Over natten ble store deler av Norges arbeidsstyrke tvunget til å jobbe hjemmefra. Det er mange meninger om hjemmekontor er bra eller ikke, men det er forbausende lite god forskning på hva effekten av hjemmekontor egentlig er.

Et hederlig unntak er forskningsprosjektet til Nicholas Bloom og kollegaer fra 2015. Stanford-forskerne samarbeidet med en doktorgradsstudent som i tillegg var styreleder for og gründer av et børsnotert kinesisk reisebyrå, Ctrip. Ctrip er Kinas største reisebyrå med over 16 000 ansatte.

Ledelsen ønsket å lære mer om effekten av hjemmekontor, ettersom kontorplass ble dyrere og dyrere i det frådende eiendomsmarkedet i Shanghai. Studenten og styrelederen var derfor villig til å eksperimentere med bruken av hjemmekontor, for å finne ut av effekten både for arbeidstagerne og for bunnlinjen til selskapet.

Annonse