19:15 - 26. mai 2020

Med spill og drama om bioteknologiloven ble et annet spill avsluttet – etter 15 år, skriver Aslak Bonde.

Med spill og drama om bioteknologiloven ble et annet spill avsluttet – etter 15 år, skriver Aslak Bonde.

Historisk: For første gang på 15 år fattet Stortinget i dag viktige vedtak i gen- og bioteknologien som gjenspeilet de folkevalgtes vilje. Her: KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Frps Sylvi Listhaug i vandrehallen.

Kristelig Folkeparti tapte alt. I regjeringskoalisjonen oppsto det alvorlige sprekker. Forholdet mellom regjeringen og Frp er blitt ytterligere forverret, men det er ikke det viktigste utfallet av dagens dramatiske stortingsbehandling av bioteknologiloven. Det virkelig historiske var at Stortinget for første gang på 15 år fattet viktige vedtak i gen- og bioteknologien som gjenspeilet de folkevalgtes vilje.

Frem til denne tirsdagen har kompromisser innad i vekslende regjeringskonstellasjoner ført til at Senterpartiet og Kristelig Folkeparti i praksis har nektet de liberaliseringene som et stadig større flertall av stortingsrepresentantene ønsket seg. De to partiene, som har henholdsvis 19 og 8 representanter, har også hindret relativt ukontroversielle endringer på gen- og bioteknologifeltet.

Det har skjedd fordi det først i den rødgrønne regjeringskoalisjonen og nå i Erna Solbergs ulike regjeringer har oppstått en sterk berøringsangst. Både Solberg og hennes forgjenger Jens Stoltenberg har fryktet at selv forslag til små endringer av gen- og bioteknologipolitikken ville føre til at de store og vanskelige spørsmålene kom på bordet. Det er blitt sett på som for farlig. Uenigheten mellom de ulike regjeringspartnerne har vært like stor på andre saksfelt, men på gen- og bioteknologifeltet er det prinsipper og verdier som står mot hverandre. Da er det mye vanskeligere å få til kompromisser.

Annonse