00:00 - 22. mai 2020

Livet på en høyrisikoinstitusjon

Nå er det lov med besøk på terrassen, men fortsatt lever sykehjemsbeboere svært begrenset. På Grefsenhjemmet i Oslo er det unntakstilstand for både beboere, pårørende og ansatte.

Besøksområdet: Sykehjemmene åpnet nylig for at beboerne kunne få besøk utendørs. På Grefsenhjemmet i Oslo foregår besøkene over et langbord gjennom terrassedøren. Mellom hvert besøk må stoler og bord vaskes og sprites. Fysioterapeut Kristine Bjorheim Bøe forteller at det er tungt for mange ansatte å holde smittevernberedskapen oppe konstant, både hjemme og på jobb. 

Helge Heggero har forberedt en lapp der han har listet opp det beboerne vanligvis har av aktiviteter på Grefsenhjemmet i Oslo. Hver torsdag er det andakt og en søndag i måneden er det gudstjeneste. De har loppemarked, og noe som heter hattefest med dans. Da får alle en morsom hatt, og den beste hatten blir premiert. De drar på turer, til Folkemuseet og Frognerseteren. Hver uke er det avisgruppe, bingo og herreklubb. En musikkterapeut arrangerer konserter, noen for «dem som har greie på fine konserter» og «litt for oss vanlige mennesker». Og så er det jo fysioterapeutene, «som plager oss veldig». To ganger i uken pleier han å mosjonere med dem.

– Alt dette taper vi nå.

Dager på rommet. For at vi skal få snakke med Heggero, har pleierne åpnet en terrassedør og satt et langbord i åpningen. 94-åringen sitter på innsiden og vi sitter på utsiden. Vi får kjeks og kaffe servert på et brett med en pumpeflaske håndsprit. Heggero viser oss bilder av at sønnene satt på samme måte da de nylig fikk komme på besøk, for første gang på åtte uker. Mens sykehjemmene var helt avstengt, ringte de og stilte seg opp nede i hagen for å vinke.

Annonse