00:10 - 22. mai 2020

Koronakrisen kan ha gitt oss uvurderlige tankeverktøy, skriver Sten Inge Jørgensen.

Koronakrisen kan ha gitt oss uvurderlige tankeverktøy, skriver Sten Inge Jørgensen.

Koronapandemien har satt verden i unntakstilstand og vi befinner oss i ukjent terreng. Behovet for nye orienteringspunkter, kart og kartlesere burde være åpenbart, og store som små tenkere har servert både diagnoser og retningsangivelser i essays og intervjuer i en lang rekke europeiske medier. Men har de egentlig sagt noe annet enn at koronakrisen bekrefter det de alltid har sagt?

Spørsmålet er besvart med et rungende nei i en analyse fra tidligere sjefredaktør i Die Zeit, Josef Joffe, publisert i Neue Zürcher Zeitung (NZZ). «Koronakrisen er også en krise for de intellektuelle», konkluderte han etter å ha studert bidragene fra tre filosofer: italienske Giorgio Agamben, tyske Peter Sloterdijk og slovenske Slavoj Zizek.

Giorgio Agamben, som i sitt virke har vært særlig opptatt av fenomenet unntakstilstand, har primært forstått koronakrisen i dette perspektivet og ropt alarm om de massive innskrenkningene av vår frihet. Kanskje, undrer den italienske filosofen, går det mot en permanent unntakstilstand hvor alt kan ofres med henvisning til vår egen sikkerhet?

Annonse