10:56 - 03. mai 2020

– Konsekvensene mer negative enn det som kommer frem

Da ingeniøren i Flekkefjord stusset over konklusjonen fra vindkraftselskapet, laget han sin egen rapport. Nå beskylder han utbyggerne for juks. – Helt feil, sier utbygger.

Strid om synlighet: Flekkefjord-beboer Martin Løvland mener å kunne vise at analysene til vindkraftselskapet Norsk Vind får det til å virke som om de planlagte vindmøllene på Skorveheia i Flekkefjord er mindre synlige enn det som faktisk vil bli tilfelle. – Det er helt feil, svarer utbygger.

– Her ser dere i hvert fall beviset på at jeg ikke er bekymret for min egen utsikt, sier Martin Løvland. Han står ved inngangsdøren til huset sitt i Flekkefjord sentrum, og foregriper spørsmålet han opplever at mange urbane folk stiller vindkraftmotstandere: handler ikke mye av motstanden mot vindkraft egentlig bare om at folk er sure for at hytte- og verandautsikten ødelegges?

I forrige uke skrev Morgenbladet om hvordan mange vindkraftprosjekter har gått fra å bli sett på som en mulighet for nyskapende, grønn energi, til å bli gjenstand for motstand og splittelse i lokalsamfunn. Flere av kommunene som var positive til vindkraft ved inngangen av 2010-tallet, har i dag snudd, og angrer på at de sa ja.

Endret oppfatning. I Flekkefjord har selskapet Norsk Vind AS fått konsesjon til å bygge åtte vindmøller på Skorveheia. Kommunepolitikerne var positive da planene ble påbegynt for 15 år siden, men i dag mener flesteparten av dem at inngrepene i naturen vil være for store til at det er forsvarlig å tillate bygging, og at vindkraftverket vil ha negative konsekvenser for blant annet estetikk.

Annonse