00:05 - 29. mai 2020

– Jeg vil heller dø av covid enn å ikke få besøk

Den pensjonerte allmennlegen Iona Heath omtales som en «britisk Per Fugelli». Hun mener vi har glemt menneskene i risikosonen under koronakrisen.

I lockdown: Iona Heath er pensjonert etter 35 år som allmennlege i London. Hun er bekymret for hva isolasjon og ensomhet vil gjøre med folk under koronakrisen. Og gleder seg til å få en tur til frisøren når det britiske samfunnet åpnes igjen.

– Å stenge sykehjemmene er en form for isolat. Jeg synes det er utilgivelig.

Er det noe vi må endre i koronahåndteringen, er det dette, mener Iona Heath: åpne sykehjemmene helt, la de eldre slippe å være isolert, og la pårørende være med sine nære frem til de dør. «Vi må ikke ofre menneskeligheten vår i møte med denne smitten», skrev den pensjonerte allmennlegen i British Medical Journal tidligere i mai. Overfor Morgenbladet utdyper hun gjerne via Zoom fra ektemannens kombinerte hjemmekontor og sykkelverksted i London. 

Sist uke skrev avisens politiske kommentator, Aslak Bonde, om hvor vondt det var å ikke kunne følge sin covid-19-syke mor inn i døden. I en reportasje fra Grefsenhjemmet i Oslo fikk vi se hvor begrenset sykehjemsbeboere fortsatt lever, til tross for at sykehjemmene så smått er blitt åpnet for besøk. Onsdag erklærte helse- og omsorgsminister Bent Høie at besøksforbudet skal oppheves, men det gjenstår å se hvordan smittevernhensyn vil bli vektet mot besøksmuligheter på det enkelte sykehjem. Britiske sykehjem er fortsatt stengt.

Annonse