19:47 - 14. mai 2020

– Jeg skal ikke unnskylde noe av det jeg har gjort

Overlever Norges kulturliv koronakrisen? Og overlever Norges omstridte kulturminister krisen og kritikken mot ham selv?

I oppmerksomhetens sentrum: Som kulturminister er Abid Raja også ansvarlig for 17. mai. Til NRK har han sagt at folk må være forsiktig med ketsjupflasken, som kan være en smittebærer av koronaviruset. Ketsjup på pølsa kan være forsvarlig så lenge det bare er én person som «administrerer ketsjupflasken». Raja oppfordrer folk til å holde én meters avstand til alle de ikke bor sammen med på nasjonaldagen: – Så må alle huske å være med i allsangen etter saluttene klokken 13, hvor hele Norge sammen skal synge «Ja, vi elsker».

Statsråden som har fått hardest kritikk i koronakrisen, er noe overraskende kulturminister Abid Raja. I snart to måneder har angrepene kommet fra alle kanter. «Opplever ham ikke som ydmyk», sa en fotballeder. «Gjemmer seg raskt når det er krise», skrev en medieleder. «Så langt har Abid Raja vært en virkelig svak kulturminister», skrev Morgenbladets Bernhard Ellefsen i en kommentar forrige uke. Samtidig har kulturministeren fått oppmerksomhet for alt fra sin hvite dress til sin stadig mer uregjerlige «koronasveis». Da frisørene åpnet for to og en halv uke siden, klippet Raja seg med pressen på slep. «Vi er mange som ikke leker kultur, Raja», skrev to ansatte i et produksjonsselskap for teater og film i VG. De kjente «hundrevis» som har fått livsgrunnlaget revet bort over natta: «Da kan du ikke stå der og fjase!»

Kritikken står i kontrast til engasjementet og entusiasmen da Raja ble kulturminister 24. januar i år. Med tårer i øynene tok han imot nøklene til kontoret fra forgjenger og partikollega Trine Skei Grande, som Raja og flere andre i Venstre lenge hadde vært i en offentlig lederstrid med. Forrige uke valgte Rajas statssekretær, Knut Aastad Bråten, å gå av i protest etter bare noen måneder i jobben. «Den politiske ukulturen luktar vondt», skrev Bråten i et avskjedsbrev på Facebook som flere kommentatorer oppfattet som et oppgjør med Raja. Kulturministeren har sagt at han «overhodet ikke» kjenner seg igjen i Bråtens beskrivelser.

Denne uken tok kritikken mot Raja en ny vending, da regjeringen la frem sitt reviderte statsbudsjett. Dagen i forveien fikk Morgenbladet en drøy halvtime på kulturministerens kontor, etter å ha spurt om et intervju i nesten fire måneder. Raja var akkurat kommet tilbake fra Skien, hvor han møtte daglig leder i fotballklubben Odd, Einar Håndlykken, en av mange som har debattert heftig med ministeren de siste ukene. I Skien snakket Raja om tiltakene i fotballen. Kulturministeren rakk også å delta på treningen til eliteserieklubben – nok en gang med pressen på slep.

Annonse