00:00 - 08. mai 2020

– Ikke senk skuldrene for mye

Dersom vi får en ny bølge med smittespredning, er det beste verktøyet å innføre strenge tiltak igjen, ifølge assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad.

Lave smittetall: Risikoen for å møte en syk person ute i det offentlige rom nå, er svært lav i Norge sammenlignet med andre land, ifølge Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, sier at en eventuelt ny topp med raskt økende smitte i Norge, vil kreve gjeninnføring av strenge, smittebegrensende tiltak.

– Slik er det, helt uavhengig av hvilke tiltak man har hatt før. Dette vil trolig være utfordrende for alle innbyggere, enten det skjer i Norge, Sverige eller andre land. Jeg tror uansett at alle land som har fått kontroll på smittesituasjonen, vil takle en eventuell bølge nummer to langt bedre enn den første bølgen. Rett og slett fordi man har lært hvor viktig det er å komme tidlig i gang for å hindre smitten i å spre seg raskt, sier han.

Smittesporing som verktøy. Dersom smittetallene øker i Norge, vil det først og fremst være aktuelt å intensivere smittesporing og smitteverntiltak i det området viruset sprer seg, ifølge Nakstad. Det er det fremste verktøyet vi har i verktøykassen.

Annonse