00:05 - 29. mai 2020

Hva feiler det koronaforskningen?

Ekspertene krangler, og nye funn blir tolket politisk. Sjelden har vitenskap vært så vanskelig som nå. 

Pandemisk forvirring: Sensasjonelle studier går viralt før de dissekeres av fagfeller og interesserte på nettet. Særlig forskning som sier noe om hvor farlig eller utbredt koronaviruset er, spres fort. Her samler studenter inn blodprøver til en antistoffundersøkelse i Santa Clara, California, som i ettertid ble delt tusenvis av ganger i sosiale medier og som utløste en skarp, faglig strid. Foto: Ray Chavez / Media News Group / The Mercury News / Getty Images

«En epidemi av falske påstander» – den tittelen kunne vært skrevet i dag. En flom av koronaforskning forverrer nå vitenskapens underliggende sykdommer, hevder nemlig flere: Altfor mange funn er upålitelige eller bortkastede. Samtidig diskuteres det intenst hvordan vi skal forstå og bruke den ofte usikre kunnskapen forskerne forsyner oss med i krisen.

Men overskriften er snart 20 år gammel, og sto til en artikkel om dårlig vitenskap i magasinet Scientific American. Den gangen var det legen og forskeren John Ioannidis som varslet om at overdrevne resultater og falske positive funn var blitt et utbredt problem.

De siste tiårene har Ioannidis slått seg opp som vitenskapens kanskje fremste sannhetsrøkter. Han har vært den som strengt, men med imøtekommende eleganse, diagnostiserer metodefeil og systematiske skjevheter hos andre forskere, ja, i hele fagområder. Ingen er trygge når grekeren med den kledelige barten nærmer seg i sin plettfrie, hvite dress. Fra ernæringsvitenskap til psykologi og kreftforskning – «Doktor Ioannidis» finner pinlige sykdommer alle steder.

Annonse