16:01 - 12. mai 2020

Hele Norge naver, skriver Maria Berg Reinertsen.

Hele Norge naver, skriver Maria Berg Reinertsen.

Det er vanskelig å bruke så mye penger som regjeringen gjør i revidert nasjonalbudsjett, uten å ha en visjon for Norge etter koronakrisen, skriver Maria Berg Reinertsen. Her: Statsminister Erna Solberg før finansminister Jan Tore Sanner legger frem revidert nasjonalbudsjett i Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix 

Denne våren står vi og gaper som fugleunger, hele nasjonen, foran de daglige pressekonferansene til Bent Høie og Erna Solberg med tilbehør. Også næringslivet gaper, og det er heldig at Erna Solberg har et oljefond å fôre dem fra. I dag, tirsdag 12. mai, var det ekstra mye å gape for. Regjeringen la frem revidert nasjonalbudsjett og varslet at de vil bruke over 400 milliarder oljekroner på å hjelpe landet gjennom koronakrisen.

Og nei, de bryter ikke handlingsregelen og bruker mer oljepenger enn de har lov til, slik NRK Dagsnytt meldte i dag tidlig. Regelen sier vi i et normalår skal bruke forventet avkastning av fondet, mer i dårlige og mindre i gode tider. Og du skal være krampaktig kontrær for å ikke mene at tidene er dårlige nå: Norske arbeidsplasser og bedrifter er rammet av et dobbelt sjokk: koronanedstenging og oljeprisfall.

I denne situasjonen er det lov å knuse sparegrisen. Statens krisepakker skaper etterspørsel som gjør at flere beholder jobben, slik forsøker en å stoppe opp en nedadgående spiral der stadig flere arbeidsledige bruker stadig mindre penger og så slik forårsaker at enda flere mister jobbene sine.

Annonse