00:00 - 08. mai 2020

Gjenåpningen kan gå fortere enn regjeringen ønsker seg, skriver Aslak Bonde.

Gjenåpningen kan gå fortere enn regjeringen ønsker seg, skriver Aslak Bonde.

Likt er plikt? Lærer Maria Gystad og 3. klassingene hennes er tilbake i klasserommet på Nordstrand Steinerskole i Oslo etter at skoler over hele landet åpnet for elever fra 1. til 4. trinn 27. april. De eldre elevene må fortsatt holde seg hjemme. Men i underkant av hundre kommuner er helt smittefrie, hvorfor kan ikke alle elevene der få gå på skolen, spør Aslak Bonde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Da koronakrisen kom, kunne regjeringen være ekstra kraftfull og firkantet i nedstengningen av landet fordi vi visste så lite om viruset og fordi vi så at helsevesenet i andre europeiske land nærmest brøt sammen. Aldri har det vært lettere å få gjennomslag for føre-var-politikk.

Nå er situasjonen stikk motsatt. Det er fortsatt mye vi ikke vet, men en nesten samlet befolkning har vært gjennom mange ukers kursing om alle tenkelige sider av koronapandemien. De begynner i stadig større grad å gjøre seg opp sine egne meninger, og å stille spørsmål ved fornuften i hvert enkelt smitteverntiltak.

Den siste uken har det virket som om regjeringen har undervurdert dette skiftet. Da helseminister Bent Høie forrige uke fortalte om planene for en langsom og gradvis gjenåpning av landet, snakket han om en kø ingen måtte snike i. De viktigste gjenåpningene skulle skje først: Barn og unge skulle prioriteres, deretter skulle den økonomiske aktiviteten komme i gang igjen, og så – til slutt – ville det være klart for gjenåpning av idretts- og kulturarrangementer.

Annonse